Over TIOL

In 1909 was Noordhorn een kleine, vrij geïsoleerde gemeenschap. De mensen moesten er hard werken, zes dagen per week. Vrije tijd was schaars, behalve voor de jongeren die nog naar school gingen. Van Jo Lijfering, de eigenaar van café Halfweg aan de Friesestraatweg, mochten de jongeren in Noordhorn een deel van zijn tuin gebruiken om een tennisveld aan te leggen. De oprichters zijn 8 meisjes en 8 jongens in de leeftijd van 18 tot 20 jaar, de meeste van boerenafkomst.

Wie de naam heeft bedacht is niet bekend. De officiële naam was Lawn-Tennisclub “T.I.O.L” – er werd niet op gras gespeeld, maar het klonk wel deftig! De oprichters legden zelf de baan aan, aanvankelijk van zand (leem) en later van asfalt. De meisjes knoopten het net.

Langzaamaan werden de eisen die werden gesteld aan een tennisvereniging hoger. Uiteindelijk voldeed de baan in Noordhorn niet meer en verhuisde TIOL naar Zuidhorn. Achter het café van Goosen Groenendal, aan de huidige De Gast, mocht een baan worden aangelegd.

Na diverse opknapbeurten, de uitbreiding van twee banen, gravelbanen en douches in de kleedkamers, werd ook deze plek halverwege de jaren ’70 te klein door de toename van leden. Samen met de gemeente kon in 1981 het nieuwe banencomplex in gebruik worden genomen aan het Van Starckenborghkanaal, met zes prachtig banen en het clubhuis De Serre.

Wil je meer lezen over de geschiedenis van TIOL, klik dan op ‘ lees meer’.

 

Lees meer